Jaký je rozdíl mezi difuzérem a zvlhčovačem? Znáte rozdíly, jejich výhody a nevýhody?

Jaký je rozdíl mezi difuzérem a zvlhčovačem? Znáte rozdíly, jejich výhody a nevýhody?

K čemu slouží?

Velmi suché prostředí způsobuje problémy s dýcháním zejména v topném období a nutí nás hledat řešení, jak si usnadnit dýchání a zbavit se následků suchého vzduchu. Bolesti hlavy, podrážděná nosní sliznice, suché oči, ale také astma či jiná respirační onemocnění. Jednoduchým způsobem, jak nastavit a dosáhnout správné vlhkosti v místnosti, je použít difuzér nebo zvlhčovač. Tato zařízení jsou cenově dostupná a účinná řešení. Na trhu je široká a pestrá nabídka difuzérů a zvlhčovačů, ale kdo se však vyzná v této nabídce a jaký je vlastně rozdíl mezi difuzérem a zvlhčovačem? My se v tom vyznáme, máme znalosti o těchto tématech, známe rozdíly a v tomto článku se s vámi podělíme o tyto poznatky.

Rozdíl mezi zvlhčovačem vzduchu a aromatickým difuzorem

Aroma difuzér a zvlhčovač vzduchu jsou dva odlišné výrobky, přičemž každý z nich má svoji významnou funkci. Aroma difuzér slouží k rozptylování vůně esenciálních olejů do okolí, zatímco zvlhčovač vzduchu zajišťuje optimální hladinu vlhkosti vzduchu ve vaší domácnosti nebo bytě. Jaké jsou další rozdíly mezi zvlhčovačem vzduchu a aroma difuzérem?

Co je aroma difuzér?

Difuzer do bytu má schopnost sloužit jako osvěžovač a zvlhčovač vzduchu a funguje na napájení ze zásuvky, USB nebo na baterky.

Difuzéry do bytu primárně nejsou určeny ke zvlhčování vzduchu, i když při jejich používání uvolňují bílou páru, která zvyšuje vlhkost vzduchu v místnosti. Ve srovnání se zvlhčovačem je difuzér hlavně určen k rozptylování různých vůní v požadovaném prostoru, tedy hlavní funkcí aroma difuzéru je aromaterapie.

Difuzéry do interiéru mají velmi tichý provoz, rozptylují do okolí jemnou páru, která vzniká spojením vody a esenciálních olejů. Difuzéry mají menší rozměry, různé designy, tvary, barevná provedení nebo dekorativní podsvícení.

Jsou také atraktivním doplňkem do každého interiéru, cenově jsou velmi dostupné pro každého.

V naší nabídce naleznete ultrazvukové difuzéry, které fungují na podobném principu jako ultrazvukové zvlhčovače vzduchu.

Při výběru ultrazvukového difuzéru je důležitým faktorem jeho objem a velikost místnosti, ve které plánujete difuzér používat. Objem nádoby u aroma difuzérů je kolem 100 ml – 500 ml. Není potřebná větší nádoba, protože pára vycházející z difuzéru je výrazně jemnější v porovnání s párou, která vychází z ultrazvukového zvlhčovače vzduchu.

Nabízíme vám difuzéry, které jsou vhodné nejen do domácnosti a kanceláře, ale také difuzér do auta. Difuzer dokáže úroveň vlhkosti v místnosti jemně zvýšit, ale nedokáže zajistit optimální úroveň vlhkosti.

Aróma difúzery

Existuje mnoho dalších důvodů pro jejich používání:

  • pomohou zničit bakterie, plísně, nepříjemné pachy
  • uvolňují mysl a tělo, uvolňují napětí, úzkost a stres
  • rozptylují ponurou náladu a smutek
  • zlepšují koncentraci, ostražitost a duševní jasnost
  • pomáhá se snižovat duševní a tělesná námahu

Elektrický aroma difuzér může nabídnout také různé jiné vlastnosti nebo funkce:

Automatické vypnutí

Automatické vypnutí zajišťuje, že difuzér se automaticky vypne poté, co se v nádržce dojde voda.

Časovač

Na časovači si dokážete nastavit po určitých časových intervalech dobu provozu, a tedy i přesný čas, kdy se má aroma lampa sama vypnout.

LED podsvícení

LED osvětlení vám poskytuje možnost výběru různých barevných podsvícení podle vaší nálady nebo charakteru místnosti, abyste vytvořili ideální atmosféru.

LED Aróma difuzér

Regulace intenzity difúze

Elektrické aroma difuzéry většinou umožňují nastavení intenzity páry, kterou chcete, aby rozptylovaly v místnosti. Pokud toto zařízení podporuje, obvykle má dva až tři stupně intenzity, kde můžete vybrat, zda chcete silnou nebo jemnější vůni.

Specialista na klidný spánek a relax

Aroma difuzér se zabudovaným reproduktorem je určen přímo pro příjemné usínání, spánek nebo relax. Aroma lampa pomocí vybrané kombinace aroma, světla a zvuku vám může pomoci nejen lépe usínat, ale speciální funkce jako přehrávání hudby z USB či prostřednictvím Bluetooth vám dopřejí maximální komfort při odpočinku.

Esenciální oleje do aroma difuzérů a jejich vliv na člověka:

Santalové dřevo (Santal) - má antiseptické a antibakteriální účinky,
Fialka (Violette) -
zklidnění a navození spánku,
Oceán -
osvěžuje a dodává energii,
Jahoda (Fraise) -
uvolnění či povzbuzení,
Levandule (Levander) -
zklidňuje při napětí a depresi, tlumí bolesti hlavy, menstruační bolesti a dýchací potíže. Snižuje krevní tlak, urychluje hojení, odpuzuje hmyz,
Jasmin - stimuluje mozkové centrum, které ovlivňuje emoce a spouští příznivé a dlouhodobé hojivé procesy,
Směs citrusů (Citrusy) -
optimismus při smutné náladě neklid, úzkost, deprese,
Čajovník (TEE Vert) -
dokáže poskytnout úlevu při nejrůznějších problémech, má hojivé, protizánětlivé a antiseptické účinky,
Lotus (Lotus de neige) -
povzbuzuje psychiku, pomáhá k pevnější vůli a bojovat proti psychické slabosti,
Magnolia -
má uklidňující účinky na psychiku, ulevuje při stresu a přetížení,
Osmanthus -
ulevuje při psychické únavě, stresu, depresi a úzkostech,
Růže (Rose) -
nemá žádné terapeutické účinky, pro vonění prostor.

Vonné oleje

Co je zvlhčovač vzduchu?

Zvlhčovač vzduch funguje na principu odpařování vody do vzduchu. Tedy jeho hlavní a základní funkcí je to, že zvyšuje množství prospěšné vlhkosti v místnosti.

Máte-li oslabený imunitní systém nebo často trpíte nemocemi, je důležité zvážit koupi zvlhčovače do vaší domácnosti. Ideální vlhkost vzduchu v interiéru dosahuje hodnoty 40 – 60 %. Během topné sezóny se v mnoha domácnostech vlhkost vzduchu často pohybuje kolem 20%, což má za následek suchou nosní sliznici, suchý dráždivý kašel, zarudnutí očí a další zdravotní problémy.

Do zvlhčovače by měla být použita kvalitní voda, která neobsahuje vápník a minerály, neboť tvrdá voda bude způsobovat tvorbu vodního kamene, což může vést k poškození přístroje.

Tip: použijte vodu ze sušičky prádla, kondenzační sušička zachytí vodu z oblečení ve sběrné nádobce a ta je kondenzací zbavená vápníku a minerálních látek.

Zvlhčovače vzduchu

Kam jej umístit?

Při umístění na zem, myslete na svou podlahu. Aby nedošlo k poškození vaší dřevěné nebo laminátové podlahy, tak jako prevenci doporučujeme použít podložku.

Při trvalém umístění na nábytek si prověřte, že váš nábytek opravdu vydrží zvýšenou vlhkost a je vůči ní odolný.

Tip: praská vám u krbu dřevěná podlaha nebo trpí vaše parkety na podlahovém topení? Umístěte v bezpečné blízkosti krbu zvlhčovač nebo zvolte jiné vhodné místo, čímž zabezpečíte své dřevěné podlaze dostatečnou vlhkost i během topného období.

Jak jej používat?

Při používání zvlhčovače doporučujeme mít zavřená okna. Pravidelně obměňujte vodu a sterilizujte nádržky. Dávejte si pozor, abyste nepřekročili optimální úroveň vlhkosti, což by mohlo způsobit vznik plísní. Pokud plánujete využívat zvlhčovač i na aroma terapii, před zakoupením zařízení zjistěte, zda lze přidávat esenciální oleje. Ne všechna zařízení jsou vhodná pro tento účel. Pokud není zvlhčovač určen k použití s éterickými oleji, může dojít k jeho poškození.

Různé typy zvlhčovačů vzduchu se liší podle toho, jakým způsobem zajišťují zvýšení vlhkosti

Ultrazvukové zvlhčovače vzduchu do bytu: Vytváří vlhkost pomocí ultrazvukových vln, ty rozkmitají kovovou plotýnku (oscilátor), přičemž se voda mění v mlhu, která neovlivňuje teplotu místnosti a není horká na dotek. Mlha se pak pomocí ventilačního systému rozptyluje do ovzduší. Snáze pronikne do dýchacího systému Tyto zvlhčovače jsou obvykle tiché a mají nízkou spotřebu energie. Je důležité udržovat čistotu vody v jejich nádrži, aby se zabránilo uvolňování bakterií do vzduchu. Zvlhčovač vzduchu pro děti lze umístit přímo na noční stolek, vyrábějí se v menších rozměrech s dětským motivem.

Parní zvlhčovače vzduchu do bytu: Tato zařízení odpařují vodu varem. Mají však obvykle významně vyšší energetický vstup v porovnání s jinými typy zvlhčovačů. Horká pára může být nebezpečná pro děti, protože by se mohla popálit. Na druhé straně, voda varem přirozeně odstraňuje většinu mikroorganismů obsažených ve vodě.

Zvlhčovače vzduchu s přirozeným odpařováním: zajistí postupné a přirozené vypařování vody ze zvlhčovače. Nenastane tak přesycení vzduchu vlhkostí. Tento druh zvlhčovače je vhodný do domácnosti s velmi tvrdou vodou a mírně suchým vzduchem. Většinou jsou to keramické odpařovače, které se pokládají nebo zavěšují na radiátor a voda se z nich postupně samovolně odpařuje. Pokud jsou dobré designově zpracovány, pak z nich může být velmi pěkný doplněk do domácnosti. Keramický zvlhčovač má však slabý účinek a spoustu bakterií ve stojící vodě.

Zvlhčovače vzduchu

Co by měl splňovat kvalitní zvlhčovač?

Kvalitní zvlhčovač vzduchu do bytu by měl mít dostatečný výkon pro efektivní udržování optimální vlhkosti v místnosti, kde jej používáte a měl by mít dostatečně velkou nádržku na vodu, abyste ji nemuseli často měnit nebo doplňovat.

Velkou výhodou je, pokud vám zvlhčovač na displeji ukáže, jaká je v místnosti vlhkost nebo teplota. Další výhodou může být, pokud můžete na zvlhčovači nastavit, jak dlouho má být v provozu nebo na jaké úrovni má udržovat vlhkost v bytě, pokud jej používáte dlouhodobě.

Moderní zvlhčovače vzduchu do bytu většinou pracují na základě uvolňování vodní páry. Důležitým parametrem je zvlhčovací výkon, který určuje množství vody, které zvlhčovač dokáže do vzduchu uvolnit v určeném časovém rámci (často v hodinách nebo v úseku 24 hodin). Zvlhčovací výkon ovlivňuje efektivnost zařízení a jeho spotřebu elektrické energie. Výkonnější zvlhčovače jsou vhodnější pro větší místnosti, kde je zapotřebí většího množství odpařované vody.

Hlučnost je také důležitým faktorem, zvláště pokud chcete zvlhčovač používat během spánku. Ideální práh hlučnosti pro noční odpočinek se pohybuje Max. kolem 25 dB. Ultrazvukové zvlhčovače jsou na svém nejnižším nastavení mimořádně tiché, takže i malé děti a miminka mohou klidně spát. Ultrazvuk v těchto zařízeních je velmi jemný, slouží jen aby rozvibroval vodu v nádržce na mikroskopické kapky (mlhu). Proto neprodukuje velký hluk, na rozdíl od parních zvlhčovačů, které přivádějí vodu k varu. Ultrazvukové zvlhčovače jen občas ticho probublují a vytvářejí uklidňující zvuk podobný tekoucímu potoku.